Välj bilbarnstol efter ålder, vikt & längd illustration

Välj bilbarnstol efter ålder, vikt & längd

Att välja rätt bilbarnstol är en av de viktigaste besluten en förälder kan göra för att säkerställa sitt barns säkerhet i bilen. Med en uppsjö av modeller och varumärken på marknaden kan beslutet vara överväldigande. Viktigt att notera är att barnets ålder, vikt och längd är avgörande faktorer när det gäller att välja rätt bilbarnstol. Här kommer vi genomgå vad som bör beaktas för att göra det bästa valet för just ditt barn.

Vad säger lagstiftningen om bilbarnstolar

I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 centimeter måste använda bilbarnstol eller annan säkerhetsanordning anpassad för barn. Lagen är inte bara en rekommendation utan en strikt regel som måste följas för att maximera säkerheten för de yngsta passagerarna. Det är bilens förare som ansvarar för att alla passagerare under 15 år använder de säkerhetsanordningar som krävs. Bilbarnstolarna klassificeras efter ECE R44/04 och R129, även känd som i-Size. R44/04 delar in stolarna i grupper baserat på barnets vikt, medan R129 fokuserar mer på längd och erbjuder förbättrade skydd som sidokrockskydd och krav på bakåtvänd montering upp till 15 månaders ålder.

Bilbarnstolar för de minsta – 0 till ca 1 år

För spädbarn och de allra minsta barnen är det bakåtvända bilbarnstolar som gäller. Det är vetenskapligt bevisat att bakåtvänt är det säkraste sättet för små barn att färdas, då det ger ett bättre skydd för barnets huvud, nacke och ryggrad vid en eventuell kollision. Babyskydd, som är bilbarnstolar avsedda för spädbarn, kan användas från födseln upp till cirka 12 månaders ålder eller när barnet uppnår vikten av ca 10-13 kg. Babyskyddet fungerar ofta som en del av ett resesystem där det kan klickas fast direkt på en barnvagn. När barnet växer ur babyskyddet är det tid att övergå till nästa steg av bilbarnstol. Det är viktigt att fortsätta med en bakåtvänd stol så länge som möjligt, åtminstone till 4 års ålder, eftersom studier visar på den ökade säkerheten.

Anpassning efter vikt och längd för äldre barn

När barnet blir äldre och större krävs en större bilbarnstol. Övergången bör baseras på barnets vikt och längd snarare än enbart ålder. Framåtvända bilbarnstolar kan användas när barnet har nått den vikt och storlek som krävs, men det är ändå rekommenderat att så länge som möjligt hålla barnet i en bakåtvänd stol. Bilbarnstolar efter vikt klassificeras i olika grupper där grupp 1 är för barn som väger mellan 9-18 kg, grupp 2 för barn mellan 15-25 kg, och grupp 3 för barn som väger mellan 22-36 kg. Det är avgörande att barnet sitter i en stol som passar dess nuvarande storlek och att stolens bälten ligger rätt på kroppen – midjebältet bör ligga över höfterna och inte magen, och axelbandet över axeln och inte halsen.

Extra funktioner och tillbehör för bekvämlighet och säkerhet

Utöver de grundläggande säkerhetsfunktionerna kan bilbarnstolar ha extra tillbehör som gör användningen enklare och mer bekväm. Isofix-fästen gör installationen snabb och minskar risken för en felaktigt monterad stol. Andra tillbehör inkluderar solskydd, sittdynor och justerbara huvudstöd och ryggstöd för att ge större komfort och säkerhet när barnet växer. Det är även viktigt att regelbundet kontrollera bilbarnstolens skick. En stol som har varit med om en kollision eller är synligt sliten kanske inte ger det skydd den ska och bör bytas ut. Likaså bör man vara försiktig med begagnade bilbarnstolar om man inte känner till dess historia. I slutändan är det barnets storlek och vikt som ska avgöra vilken bilbarnstol man väljer. Konsultera alltid stolens bruksanvisning och se till att den är korrekt installerad i bilen. Personer som arbetar med barnsäkerhet, som BVC och trafiksäkerhetsorganisationer, kan också ge värdefull rådgivning och hjälp vid val av bilbarnstol. Kom ihåg, det finns ingen kompromiss när det kommer till barns säkerhet i bilen.