Köpguide - Allt du behöver veta för att köpa syskonvagn

Köpa Syskonvagn – Läs Vår Stora Köpguide

Väntas det tillökning?

Eller är det kanske tvillingar på gång?

Då har du kommit helt rätt!

För så här är det: En syskonvagn eller Tvillingvagn är då ett mer eller mindre måste!

…men att köpa syskonvagn är kanske det mest komplicerade barnvagnsköpet du kan göra. Inte bara på grund av att typen av barnvagn är lite mer komplicerad i sig. Utan även på grund av det väldigt stora och framförallt varierade utbudet.

Det kan, utan någon vidare erfarenhet, vara svårt att på förhand förstå hur olika typer, modeller, specifikationer och funktioner kommer att fungera för just dig, dina barn och din familj.

Men vi här på Syskonvagn.nu försöker göra det vi kan för att underlätta och hjälpa dig att hitta rätt.

Här i denna, enligt oss, omfattande köpguide vill vi guida dig mot rätt syskonvagn. Och med rätt menar vi rätt för just dig och dina behov.

Vi går igenom vad som är viktigast att tänka på. Och hjälper dig koka ner alternativen genom att få dig att tänka till och verkligen väga saker och detaljer mot varandra. Allt för ditt slutgiltiga köpbeslut ska vara helt rätt!

Men förutom denna guide så har vi också mer material på sajten som vi är övertygade kan hjälpa dig på traven:

Men om du för ett tag håller dig kvar här så tycker jag att vi sätter igång :).

Varför Köpa en Syskonvagn?

Familj med Syskonvagn

Med två barn, tvillingar eller syskon som är nära varandra i ålder, så räcker den ”gamla” barnvagnen inte till. Att tänka att till exempel treåringen ska orka gå längre sträckor för att lillasyster åker i vagnen kommer förmodligen inte fungera.

I väldigt många hushåll med flera barn så finns en syskonvagn tillgänglig som ett oumbärligt hjälpmedel.

För dig som förälder hjälper en syskonvagn till med de dagliga aktiviteterna, allt från att gå mindre ärenden till längre promenader i parken.

Ibland kommer möjligheten att snabbt och enkelt kunna sätta ner två barn i en vagn att hjälpa dig genom stressade situationer. Situationer där det annars kunde blivit riktigt svettigt. Vi har väl alla varit med om detta i en eller annan form.

Men, för det mesta är det bara härligt och kul att ha en vagn där båda barnen kan se varandra och uppleva samma och/eller liknande saker.

Oavsett om du har tvillingar eller syskon i närliggande ålder så är en vagn med bra solskydd, stora förvaringsfack, justerbara benstöd och fällbara sitsar faktorer som kan göra vilken promenad som helst till ett rent nöje.

Detta istället för ytterligare en lektion i tålamodets konst. Vilket självklart också kan vara bra, men sådana lektioner får vi ju ändå :).

Bara att Köpa Första Bästa?

När du kommit fram till att en syskonvagn är rätt för er som familj.

Är det då bara att bege sig till butiken och köpa en?

Det går självklart att göra så. Det finns också väldigt många kunniga och hjälpsamma butiker där ute i vårt avlånga land.

Men vi tycker att det finns en del att ta ställning till och tänka på innan du köper första bästa syskonvagn.

Du bör, enligt oss, till exempel tänka till på saker som:

 • Din budget
 • Vagnens kvalitet
 • Vagnens olika funktioner & detaljer
 • Vagnens specifikationer
 • Och kanske framförallt; Ditt och Dina Barns Behov

Allt detta kan dock göra dig mer eller mindre snurrig.

Frågorna kan vara många. Vårt mål här är att kunna besvara dessa frågor och hjälpa dig framåt i din köpprocess.

Nu kör vi!

De Olika Typerna av Syskonvagnar

Först och främst ska vi bena ut vilka olika typer av tvilling- och syskonvagnar det finns.

Vi beskriver det som att det finns två huvudsakliga typer av syskonvagnar:

 • Dubbelvagn – där de båda sitsarna är placerade jämte varandra.
 • Tandemvagn (Inlinevagn) – där den ena sitsen är placerad framför den andra.

Här handlar det alltså om hur vagnen är uppbyggd.

Där varje typ av vagn har sina för- respektive nackdelar. Dessa kommer vi att gå igenom mer noggrant här nedan och på övriga sidor på sajten. Självklart kommer vi även att försöka svara på om och vilka som passar för nyfödda och tvillingar.

På den stora frågan vilken sorts vagn som passar dig och dina barn bäst, så är svaret att det beror på. Dina preferenser och vad dina barn behöver är de stora faktorerna.

Syskonvagnar för Olika Ändamål

För att ytterligare förenkla så finns det förutom dessa två olika typer av syskonvagnar också vagnar som är utformade och designade för en viss aktivitet eller användning på bästa möjliga sätt.

Det är då dessa vagnar:

 • syskonvagnar för löpning
 • enkla billigare vagnar av paraplytyp
 • och tvillingvagnar.

Här är det inte vilken typ av vagn det handlar om, dubbel eller tandem, som är det viktigaste (även om det självklart har betydelse). Utan det är istället hur bra vagnen fungerar till och för den tänkta användningen.

Vet du med dig att du är ute efter en av dessa vagnmodeller så har vi mer hjälp på vägen:

>> Här hittar du vår guide till den bästa syskonvagnen för jogging! <<

>> Här utser vi istället den bästa paraplysyskonvagnen! <<

>> Bästa tvillingvagnen hittar du här! <<

Tycker du det låter komplicerat?

Du känner; Vagnar hit och vagnar dit.

Förstår om det känns lite överväldigande. Speciellt om detta är första kontakten med syskonvagnar överhuvudtaget.

Men så här är det:

 • Skillnaden mellan de båda typerna av vagn, dubbel respektive tandem, handlar om hur vagnen ser ut och är konstruerad/designad. Alltså hur de båda sitsarna är placerade i vagnen.
 • Sedan finns det alltså olika sorters vagnar för olika ändamål som, t ex löpning. Där kan joggingvagnen vara antingen en dubbelvagn eller tandemvagn – huvudsaken där är istället att det är en vagn byggd specifikt för löpning.

Ok? Hör av dig annars bara så förklarar jag än mer ingående.

Samtidigt förstår jag att du förmodligen inte bara behöver en barnvagn då småbarn kräver många olika prylar och leksaker. Ofta känns det som en djungel att försöka hitta rätt saker och framför allt att hitta de bästa produkterna. Och som du redan förstått är denna webbplats riktad mot just barnvagnar av alla olika sorter, men behöver du tips gällande andra saker till barnen så finns det ett enormt antal bra resurser man kan använda sig av på nätet.

Barnadiset är en av de sajterna som jag verkligen uppskattar. Där hittar du allt från jämförelseguider, bäst-i-test listor och andra matnyttiga tips för småbarnsfamiljer. De har till och med skapat en av de mest omfattande ”inköpslistorna” för barn på nätet med allt från barnvagnar och skötbord till filtar och de bästa napparna.

Syskonvagn av typen – Dubbelvagn

Syskonvagn av typen Dubbelvagn

Dubbelvagnen eller Sida vid sida som de också kan kallas får ofta bra betyg i olika tester av syskonvagnar, så även hos oss.

Så vad är en dubbelvagn?

 • Det är helt enkelt en barnvagn där sitsarna är placerade jämte varandra, sida vid sida. Barnen sitter eller ligger jämte varandra. Axel jämte axel. Antingen båda riktade mot dig, riktade mot färdriktningen eller om du har en individuellt justerbar vagn, ett barn ser dig och det andra vägen.

Denna vagnstyp ger båda barnen möjlighet till att uppleva samma saker. Detta då sittdelarna har samma mått, justeringsmöjlighet och ger en liknande upplevelse. Båda passagerarna erbjuds samma möjlighet till fällning av ryggstödet, solskydd av suffletten och så vidare.

Det är helt enkelt en ”dela lika med varandra” vagn. Vilket kan vara smidigt när barnen är i den åldern.

</p> <p><center>Dubbelvagnens Fördelar</center>
 • Vagnen där barnen sitter sida vid sida är bland annat (oftast) enkel att fälla ihop samt även fälla upp.
 • Dess svängradie är relativt snäv och att det är enkelt att nå till båda barnen (det är ingen sits i vägen på någon av platserna).
 • Bland alla syskonvagnstyper så är dubbelmodellen den som oftast är lättast, rent viktmässigt. Det är därför i denna vagnskategori du ska titta om vikten är en avgörande faktor för ditt köp.
</p> <p><center>Dubbelvagnens Nackdelar</center>
 • Den återkommande stora nackdelen är dess bredd. De är, iaf många utav modellerna, helt enkelt mycket bredare än andra typer. Det innebär även att de är breda när vagnen fälls ihop. Vilket kan göra dem svåra att lyfta och lägga in i t ex bagaget på bilen. Speciellt då om det är en vagn med 3 hjul.

Det finns dock mindre och lätta alternativ, titta noga efter detta om det är extra viktigt för dig.

Vagnsbredden är svår att komma ifrån. Det är då speciellt märkbart i mindre, trånga affärer och smala dörröppningar.

Notera

Om du bestämmer dig för att det är denna typ av vagn som passar dig bäst så se till att mäta upp dörrar och andra öppningar i och runt omkring ditt hus. Kolla helt enkelt upp viktiga utrymmen och ingångar där du vet att vagnen kommer att användas. På så sätt slipper du jobbiga överraskningar.

Även om den kan vara svår att hantera vi trånga passager så har den som oftast fått högre betyg i olika tester när det kommer till vagnens körbarhet. Dvs, hur lätt den är att köra och hantera.

>> Här finns vår guide till Bästa Dubbelvagnen! <<

Syskonvagn av typen – Tandemvagn

Syskonvagn av typen Tandemvagn

Även denna typ av syskonvagn är populär och väldigt vanlig.

Så vad är då en tandemvagn?

 • Tandem- eller inlinevagnar (som de också kan kallas) har en sits placerad framför den andra. Sittdelarna sitter alltså i en rad och därav namnet tandem. De ser ut ungefär som en tandemcykel.

Båda sittdelarna brukar i normalfallet vara vända framåt, där den bakre är antingen något upphöjd eller sitter snett under den första. Du kan tänka dig att det ungefär är som en läktare är uppbyggd.

Det finns även modeller där sitsarna är på ungefär samma nivå och där de också kan vändas mot varandra.

</p> <p><center>Tandemvagnens Fördelar</center>
 • Den största fördelen med tandem vagnar är dess mer smala siluett och uppbyggnad. Speciellt jämfört med sida vid sida vagnar så är tandem modellen mycket enklare att komma fram med i trånga gångar, t ex i en affär. Tack vare den smalare ramen är de oftast även enklare att köra, speciellt rakt framåt.
 • Det är många gånger också en typ av syskonvagn som är relativt enkel att fälla ihop.

En del av dessa syskonvagnar, som exempelvis Baby Jogger – City Select, kommer med en annan stor fördel och det är att de kan användas med endast 1 sittdel. Istället för att alltid behöva använda två stycken.

Så när det ena barnet inte ska åka med eller växt ur barnvagn så går den att använda som en ”vanlig” barnvagn. Smidigt.

</p> <p><center>Tandemvagnens Nackdelar</center>
 • När det kommer till nackdelar så är en stor att de kan vara svåra att få upp över t ex en trottoarkant. Detta pga av dess längd och att en stor del av vikten är placerad långt fram. Detta varierar dock från modell till modell.
 • Något annat som också kan vara besvärligt är att på ett enkelt och smidigt sätt kunna nå till det bakre sitsen och barnet där. Den är ofta lite skymd av den främre. Återigen beror det dock på vilken modell du väljer.

En annan nackdel är att de båda sittdelarna inte erbjuder samma sorts utrymme och justeringsmöjligheter för barnen. På många märken och modeller så är skillnaderna tydliga. Det kan handla om ryggstödets fällning, benutrymme med mera.

För föräldrar med barn i ungefär samma ålder där konkurrensen och viljan att jämföra är stor mellan dem. Så är det en tidsfråga innan det blir ett stort problem och leder till ständiga diskussioner.

Med tanke på detta så är det kanske en bättre typ av syskonvagn för barn med större åldersskillnad. Därmed inte sagt att det måste vara ett problem.

Du känner dina barn bäst!

>> Här finns vår guide till Bästa Tandemvagnen! <<

Tandem vs Dubbel Syskonvagnar

Om du fortfarande är lite osäker på skillnaderna mellan dessa båda alternativ så är här en instruktionsfilm om vagnarnas stora skillnader.

Den är på engelska men är så pass bra att vi hoppas att du förstår det mesta av innehållet:

Syskonvagnarna i detta klipp är Baby Jogger – City Select med två sitsar och Baby Jogger – City Mini Syskonvagn.

Om du hade frågetecken sen innan så hoppas vi att denna förklaring hjälpte dig ytterligare lite på vägen.

Det Tredje Alternativet

Här på syskonvagn.nu fokuserar vi på vagnar för syskon där båda barnen har möjlighet att sitta.

Men det finns ytterligare ett alternativ. Som speciellt fungerar när åldersskillnaden mellan syskonen är flera år.

Det är en Sitt & Stå vagn.

Ståbräda till Syskonvagn

Det är alltså en barnvagn där det ena barnet, troligen det yngre, sitter i vagnen och det äldre står bakom. Antingen på en ståbräda eller någon annan sorts plattform.

Det finns även ståbrädor som fungerar till syskonvagnar. Så i praktiken innebär detta att det går att transportera 3 barn med vissa vagnar.

Det mest vanliga är att du köper till en ståbräda, med det finns också vagnar med inbyggda ståbrädor. Vissa typer av ståbrädor har en litet sittstöd så at barnet som står även kan vila benen. De flesta brädorna passa till nästan alla olika barnvagnar på marknaden, kolla upp just din om det är något du funderar på.

Du kan läsa mer om de bästa ståbrädorna här!

Behöver du andra barntips och inspiration?

Denna sajt är som bekant fokuserad kring barnvagnar i alla dess slag, men vi förstår att det finns ett stort behov för andra barnrelaterad tips och guider. Att ha barn är verkligen inte lätt och utan tidigare erfarenhet måste man ju lära sig från någon.

För alla barnrelaterad funderingar du har (utöver barnvagnar) rekommenderar vi att du kikar på babydrommen.se. Det är en enastående resurs med allt från guider och tips till produktrekommendationer.

Syskonvagnens Specifikation, Utformning och Prestanda

När du nu har konstaterat att det är dags att köpa en syskonvagn ska du tänka över vad det är för sorts vagn du vill ha. Dels typen av vagn, som vi beskrev här ovan, men också hur den kommer att användas.

Vi på syskonvagn.nu ger dig en rad med köpråd, våra recensioner ger dig ytterligare mer information om specifika vagnar.

Men olika typer vagnar fungerar på olika sätt och här tänker vi hjälpa dig med att förklara lite mer ingående hur syskonvagnar, beroende på dess utformning och specifikation, är att använda.

Du kan ha vissa preferenser och på förhand klara uppfattningar. Som till exempel att den måste ha 4 hjul.

Även om vi då rekommenderar en vagn med 3 hjul så ska du självklart gå efter det du vill. Med ett sådant krav så kommer du även få lättare att välja, utbudet och valmöjligheterna minskar då sakta men säkert.

Hur bra eller enkel en barnvagn är att använda beroende på hur den är designad varierar självklart från vagn till vagn. Men det finns ändå en del del likheter mellan olika typer av design/utformning och dessa särdrag gäller mer eller mindre alla vagnar inom den kategorin.

Det går vi in på lite mer ingående här.

Hur Många Hjul ska Syskonvagnen ha?

Antal hjul är en detalj där det skiljer sig en del mellan olika syskonvagnar. Hjulen spelar en stor roll även på en vanlig barnvagn men de är än mer viktiga här. Mycket beroende på bredden på denna typ av vagn.

Det finns några huvudsakliga sorters hjulutformning:

 • Två hjul fram och Två hjul bak
 • Fyra mindre hjul fram och detsamma bak
 • Ett hjul fram och Två bak
 • Två hjul bak och Fyra mindre där fram

Alla dessa kombinationer fungerar. Men det finns skillnader.

Det finns även vagnar med 6 hjul framtill. Detta är oftast paraplyvagnar och dessa fungerar självklart sämre att köra men eftersom de är tänkte att användas i nödfall eller kortare sträckor så går det ändå.

Rent generellt kan man säga att desto större hjul desto bättre rullar vagnen. Iaf rakt framåt.

Det är också därför du oftast hittar de större hjulen på joggingvagnar. Men det finns nackdelar.

Bland annat dess storlek som gör det svårare att fälla ihop vagnen och att i vissa lägen styra vagnen och hålla den på rätt kurs.

 • I de flesta olika recensioner, så även i våra, är det oftast vagnar med 1 hjul där fram som får högst betyg när det kommer till dess körbarhet. Närmast därefter följer de med två medan de med fyra mindre hjul där fram alltid får det sämsta betyget. En fråga man kan ställa sig är då varför fortsätta tillverka vagnar med dessa hjul..

Vår Rekommendation:

 • Välj syskonvagn med så få framhjul som möjligt. Less is more!

Med flera hjul (4 st) i fram så händer det ofta att det ena hjulet fastnar på någon ojämnhet och det skapar en obalans som leder till att det antingen blir svårt att styra eller att vagnen svänger till av sig självt.

Olika hjuldesign på Syskonvagn

Här ovan ser du på bilden några olika typer av hjuldesign och utformning. Man kan enkelt säga att de från vänster går från ok till bra och bäst.

Betänk dock att olika vagnar kan fungera olika bra även med samma sorts hjulutformning.

Britax B-Agile Double som du ser längst till vänster består av två par av hjul, dvs fyra hjul. Den fungerar ändå relativt bra men om du jämför med Bumbleride Indie Twin, som du ser i mitten av bilden, och dess två svängbara hjul så räcker den inte till. Bäst är dock Thule Urban Glide2 Dubbel som är längst till höger. Den flyter fram över i stort sett all terräng. Mycket tack vare sitt enda framhjul men också pga hjulets storlek.

Notera

Det är i alla lägen att föredra riktiga hjul med däck av gummi. Detta framför billiga och många gånger dåliga plasthjul.

Har Du, eller Snart dags för, Tvillingar?

Det är faktiskt så att inte alla syskonvagnar är anpassade mot att kunna användas med tvillingar. En tvillingvagn är det endast om det i vagnen går att använda två liggdelar eller två babyskydd.

Vi klassar alltså en tvillingvagn efter om den klarar av att köra tvillingar direkt från födsel.

Därför är det viktigt att dels på förhand veta om du vill använda liggdelar eller babyskydd. Eller kanske båda två. Sedan får du kolla upp så att barnvagnen du är intresserad av, är tillverkad så att den klarar av att monteras med dessa båda system.

 • Babyskydd – En vagn med fästen för babyskydd är bäst när du vet med dig att du kommer behöva använda bilen för att sedan göra kortare turer på t ex stan. Det blir då smidigt att slippa väcka barnen för att flytta över dom till syskonvagnen.
Notera

Tänk dock på att barnet inte ska sitta överdrivet mycket i babyskyddet. I alla fall inte under de första levnadsmånaderna.

 • Liggdelar – Medan en vagn där det går att få plats med två stycken liggdelar passar bäst för dig som ofta går ut med barnen när de ska sova. Eller på längre rundor där de förr eller senare kommer att somna.

Det kanske låter lite konstigt att alla syskonvagnar inte är anpassade för tvillingar. Men faktum är att de flesta har utgått från att kunna användas av syskon i olika åldrar. Rent designmässigt är det enklast att lösa.

Man kan säga att en syskonvagn i sitt grundutförande är tänkt för syskon i olika åldrar. Som t ex för en 1-åring och en 2-åring.

Syskonvagnar med två babyskydd

På bilden här ovan ser du några vagnar som fungerar att använda med två babyskydd. Alla har placerat sig i toppen på tester mellan denna modell. Babyjogger City Select, Mountain Buggy Duet V.3 och UPPAbaby Vista Duo är alla bra köp.

 • Tänk dock på att kolla upp vilka babyskydd som passar till vilken vagn och eventuella extrafästen som du måste köpa till. Detta varierar från vagn till vagn och är svårt att ge något generellt råd om.

Tvillingvagnar och Babyskydd

Det är ofta även så att en tvillingvagn med möjlighet till infästning av babyskydd inte är lika enkel att hantera. Detta pga av dess uppbyggnad.

 • Därför bör du ställa dig frågan om detta är en vagn som kommer att fungera bra även efter det att tvillingarna slutat använda babyskydd i bilen.

Självklart är det så att det absolut enklaste är att köpa en tvillingvagn och sen vara nöjd med det. Men det är så att flera tester visat att många vagnar där det går att montera två babyskydd rent allmänt fungerar mindre bra i vardagen.

Vår Rekommendation:

 • Satsa på att köpa en tvillingvagn med två liggdelar!

De är ofta helt enkelt bättre och mer mångsidiga vagnar.

Syskonvagnar med två liggdelar

Här ovan ser du några av våra favoriter. De visas här monterade med två liggdelar. Från vänster hittar du Bumbleride Indie Twin, en av våra absoluta favoritvagnar till ett bra pris. I mitten finns den ursnygga Joolz Geo² och till höger Bugaboo Donkey 2 som i mångt och mycket är en perfekt tvillingvagn.

 • Liggdelar ska i första hand kunna monteras i riktning mot dig. Bebisen ska kunna se dig om du sträcker dig framåt. Två av tre vagnar här ovan gör detta. När det gäller Joolzen så är den av typen tandemvagn och då blir det svårt att lösa. Här kommer istället bebisen kunna titta upp på dig vilket dock är ett mycket bra alternativ.
Notera

Även när det kommer till liggdelar så är dessa oftast tillval. Dvs vagnens kostnad kommer att öka mot priset i grundutförande. Räkna med priser på mellan 1000 kr till 2000 kr eller högre. Här behövs oftast (med några undantag) dock inte några extra fästen, utan liggdelen kan enkelt monteras efter att sätet fällts ned.

Andra alternativ (ej tvillingvagnar)

Det finns dock helt andra alternativ om du helt vill välja bort att köpa en tvillingvagn. T ex som du istället vill avvakta och se om en syskonvagn ens är nödvändig.

Du kan då till exempel köpa en enkelvagn med babyskyddsinfästning och sedan även en babysele eller babystol. Du kan se det som ett tillfälle att bonda lite extra men babyn i bärselen.

Det här är en lösning, men frågan är om det egentligen är någon vidare bra sådan. Du kommer ändå senare förmodligen att behöva en tvillingvagn och det kanske är lika bra att göra det inköpet nu.

Tvillingar i Tandemvagn

Något annat att tänka på är vad dina barn får för upplevelse i barnvagnen. Detta gäller då speciellt för tandem typen.

Där innebär sitsarnas placering och vagnens utformning att barnen kommer få olika upplevelser. Det kan handla om saker som:

 • Olika möjlighet till solskydd
 • Fällningsmöjlighet av ryggstödet
 • Benutrymme
 • Möjligheten till att uppleva omvärlden

För barn i olika åldrar är detta i många fall inget större problem. Men när det speciellt gäller tvillingar så finns risken att detta kan skapa störningar. De vill många gånger uppleva och se samma saker.

Notera

Ett sätt att lösa detta, om problemet skulle uppstå, är att helt enkelt variera vem som sitter var vid varje användning. Det gör förhoppningsvis att båda barnen blir mer eller mindre nöjda.

Vagnens Mångsidighet och Användbarhet

Det är svårt att få till en mångsidig barnvagn för två barn. Att bara få till en bra, smidig & körbar vagn med plats för två sitsar är problem nog.

Så idén att få dessa vagnar att klara av mer än bara fungera som transportmedel mellan A och B är ett konststycke i sig.

Faktumet är dock att flera syskonvagnar gör detta med bravur och dessutom till ett överkomligt pris.

Det är inget annat än ganska anmärkningsvärt.

Vagnar med Flera Användningsområden

De flesta syskonvagnarna som finns på marknaden idag är tänkta för vanlig användning. De är tillverkade för sådana som du och jag när vi går på stan eller tar en eftermiddags runda med kompisar. Sådant vi gör mer eller mindre varje dag.

Men det finns vagnar som klarar mer än så. Som gör att turen i parken, skogen, på landet och i terräng inte bara blir blir möjlig, utan dessutom behaglig!

Bra vagnar som vill användas – mycket och varierat

De vagnar som står ut för oss när det kommer till de som går att använda till nästa allt, är bland andra dessa:

BOB – Revolution Pro Duallie, Thule – Urban Glide 2 Double och Thule – Chariot Cross 2 (som du ser mer av strax här nedanför) är syskonvagnar som bjuder in till så mycket mer än att bara att gå runt lite på stan.

 • BOB Revolution Pro Duallie är en perfekt vagn att uppleva naturen med. Detsamma gäller för Thule Urban Glide 2. Om det är så att du vill kunna njuta av skogen, terräng och öppna landskap så är detta vagnar för dig. Det finns annars risk att du kommer känna dig lite hindrad i din önskan att komma ut. Men dessa båda är inte bara bra terrängvagnar utan de fungerar lika bra inne i stan. De erbjuder alla tänkbara bekvämligheterna för dig, som för barnen. De är dessutom väldigt sköna att köra. Båda har stora hjul som rullar lätt och med ett singelhjul där fram.

För dig som letar vagn med i stort sett fritt antal olika sitskombinationer så är Baby Jogger City Select värd att kolla närmare på.

Baby Jogger - City select sitskombinationer

Som du ser på bilen så kan City Select användas med 16 olika kombinationer av sitsar, liggdelar och babyskydd. Med det är det dock inräknat singelanvändning också. Men det kan vara en smidig detalj att ha med i beräkningen när det ena barnet växt ur barnvagn. (Dock är vagnen i standardutförandet en singelvagn, du behöver köpa till en extra sits)

Att kunna använda vagnen i flera olika omgivningar, till olika ändamål och inte bara rulla runt med den i stan är för många en viktig detalj. Det kan handla om att gå i lite mer oömma miljöer, som t ex på skogsvägar.

Och det finns vagnar som erbjuder möjlighet till detta. I några fall är möjligheterna väldigt stora.

Thule - Chariot Cross användningsområden

Bilden ovan visar en Thule Chariot Cross 2 och alla de olika tillbehör som finns till den vagnen. Med möjlighet till både cykling, vandring, skidåkning och jogging så får den anses vara ganska användbar.

Möjligheten att Vända Sittdelarna

Att kunna vända på sittdelarna är för många en viktig fråga, speciellt då om de som standard är vända framåt. Och det är en detalj som kan göra stor skillnad.

Tänk dig att kunna se ditt barn rakt i ögonen och få blicken besvarad.

Under de 9 första månaderna är det bra för barnen att kunna ha ögonkontakt med dig eller personen som kör vagnen. Syskonvagnar med vändbara sittdel eller där med sitsen vänd mot dig ger då barnet möjlighet se dig och höra din röst ordentligt. Vilket gör de känner sig tryggare.

Barnen känner sig tryggare men kanske det även hjälper dig att bli mer avslappnad. Det är tryggt och skönt att på ett snabbt och enkelt sätt kunna se hur ditt barn mår.

Individuellt vändbara sittdelar på Syskonvagnar?

På syskonvagnar är det en fördel om sittdelen är individuellt vändbara. Dvs om de kan vändas var för sig, oberoende av varandra. Har du syskon med lite större åldersskillnad så är det i mångas fall ett måste.

Du vill kunna ha bebisen vänd mot dig och det äldre barnet, som hellre tittar på omgivningarna, är vänd framåt.

Syskonvagnar med individuellt vändbara sittdelar

På bilden ovan ser du några bra syskonvagnar i olika prisklasser med individuellt vändbara sittdelar. Från vänster ser du Bugaboo Donkey Duo/Twin som är en av de mest populära vagnarna på marknaden. I mitten hittar du den anpassningsbara ABC Design – Zoom som erbjuder många olika möjligheter till placering av de olika sitsarna. Längst ut till höger är det så budgetvarianten Babytrold Double Syskonvagn, en bra vagn till ett snällt pris.

När du ska vända sittdelen?!

Du kommer märka på ditt barn när omvärlden blir mer spännande än dig själv (du kan dock vara lugn – du kommer alltid vara nummer 1 🙂 ).

Med en vändbar sitt del är det enkelt att testa. Bara prova en kort bit och se hur det går. Kör mindre bitar, gärna sträckor som du vet är relativt lugna.

Välja Syskonvagn – Vi Minskar Valmöjligheterna

När du hoppar in i världen av syskonvagnar så märker du att utbudet är väldigt stort.

Därför har vi här satt ihop ett par frågor och fakta som du ska ta med i beräkningen för att komma närmare din absoluta bästa syskonvagn. Detta hjälper dig att minska ner på antalet vagnar som passar dig.

Vi börjar brett för med tiden få ner antalet köpalternativ till bara ett fåtal.

Barnens Ålder och Utveckling

Först och främst gäller det självklart att ha koll på åldern på de som kommer att sitta i vagnen. Och det vet du ju självklart eftersom det förmodligen är dina egna barn.

Men det är ändå viktigt att tänka till lite.

Vad är det för åldersskillnad mellan syskonen? Tvillingar? Gillar dem att helst ligga ner eller sitta upp i vagn? Brukar de sova i vagnen? Kommer barnvagnen gå i arv?

Att gå ut och gå med sina barn kan vara en mysig och härlig upplevelse. Men det kan också vara en prövning för tålamodet. Vi har väl alla varit med där det inte går som tänkt..

Det absolut viktigaste att ha koll på är ålder och framför allt eventuell åldersskillnad på barnen.

Som jag skrivit tidigare så kanske det är bäst med en dubbelvagn för tvillingar i spädbarnsålder. Medan syskon med något år emellan sig fungerar bra i en tandemvagn (inline).

Dubbelvagn för Tvillingar och Syskon

Skulle du ha syskon som är relativt nära varandra i ålder och som gillar att se, jämföra och hålla koll på varandra. Då är en dubbelvagn där de har varandra precis jämte kanske bäst. De har då båda samma möjligheter till interaktion och får uppleva samma, eller iaf liknade saker.

Barnens exakta ålder är inte jätteviktig i sammanhanget utan det är åldersskillnaden som också gör den stora ”skillnaden”.

De allra flesta utav dubbelvagnarna (där barnen sitter sida vid sida) kommer att fungera bra oavsett ålder och åldersskillnad. Denna typ av syskonvagn passar nästan alltid för:

 • Bebis och äldre syskon
 • Bebis och bara något år äldre syskon
 • Barn med äldre syskon
 • Tvillingar

Så länge ni håller er till vagnens maximala viktkapacitet så passar denna typ av barnvagn för nästan alla sorters kombinationer av syskon.

Tandemvagn för Tvillingar och Syskon

Alternativet till en dubbelvagn är ju då en tandem vagn.

Den stora skillnaden mellan dessa typer är alltså hur barnen är placerade gentemot varandra i vagnen.

 • En del modeller har en låg bakre sits som skyddar barnet från att utsättas för alltför mycket intryck eller störningsmoment. Där finns ofta goda möjligheter att fälla ryggstöd till en behaglig position.
 • Medan andra har en högre placering av den bakre sitsen. Vilket ger liknande möjligheter till upplevelse som för det främre placerade barnet. Men här är istället skillnaderna i möjligheten till fällning av ryggstödet rätt stora.

Ytterligare en skillnad mellan de båda sitsarna i en tandemvagn är det stora faktumet att den främre sitsen i mångt och mycket är och ser ut som en vanlig barnvagnssits. Medan istället den bakre oftast har någon sorts begränsning. Det kan handla om saker som snacksbricka eller justerbart benstöd osv.

Notera

En tandemvagn passar bäst till syskon i olika åldrar och med olika behov.

Har du en bebis som fortfarande gillar att sova eller ta små tupplurar och ett äldre syskon som vill vara med och se ”världen” runt omkring. Där är en tandemvagn ett utmärkt val!

Här är några sådana vagnar som är bra köp!

Vad du vill undvika är varje gång ni ska ut behöva ta en diskussion om vem som sitter var. Eller barn som träter sinsemellan om vem som ska sitta var i vagnen.

Det är därför frågan om åldersskillnad och utvecklingsgrad är så viktig att tänka över.

Hoppas vi gjort det klart här nu :).

Hur Länge (per tur) Du kommer att Använda Vagnen

Nästa sak att ta hänsyn till är hur långa dina vanligaste gångturer med vagnen kommer att vara.

Små Kortare Turer

Om det är så att de mest kommer att bestå av små korta turer, som ett snabbt ärende. Då är nog en enklare syskonvagn att föredra.

Till exempel är en paraplyvagn för syskon nog ett utav de bättre valen i detta läge.

Detta då kraven är mindre och färre.

 • Vagnen behöver inte vara alltför bekväm, vare sig för barnen eller för dig. Enkelhet och smidighet går före. Du kommer förmodligen inte behöva några större förvaringsutrymmen och barnen kommer inte hinna somna under den korta turen.
Köpförslag:

Joie Aire Twin – bra och väldigt överkomligt pris. Vagnen har svängbara, låsbara framhjul och är fällbar med hjälp av endast en hand. Dessutom går ryggstöden att fälla ner till komplett liggläge och suffletterna är individuellt ställbara.

Längre och Mer Frekvent Användning

Alternativet är om du kommer använda vagnen mer ”vanligt”. Dvs alltifrån gå på stan till att röra er ute i naturen under längre turer.

 • Då kommer barnen att t ex kunna behöva ha bra sovmöjlighet, solskydd och kanske ett litet snacksbord med mera.
 • Plus att du kommer behöva ha med dig mer grejor som skötväska, leksaker, mellanmål osv.

En hel del av de syskonvagnar som vi rekommenderar har allt det som du kan tänkas kräva av en vagn i detta läge.

Köpförslag:

BOB Revolution Pro Duallie – en syskonvagn som innehar allt som barn och föräldrar önskar i en vagn. Stora justerbara bara suffletter men bra inställningsmöjligheter på både ryggstöd som benstöd. Barnen åker komfortabelt och tryggt tack vare stora mjuka gummihjul. Och dess möjlighet till jogging gör den till en perfekt vagn för aktiva familjer.

Hur Ofta Vagnen Kommer att Användas

Hur ofta du kommer att behöva använda din syskonvagn är också en stor fråga.

Även om du mest använder den till småärenden men att dessa sker i stort sett dagligen. Då ska du ändå satsa på att köpa en vagn med fler och bättre detaljer, tillbehör och specifikationer.

För även om det bara är små korta turer du planerar för så kommer du behöva en mångsidig vagn. Dessutom så kommer du och dina barn med tiden bli mer bekväm med vagnen och vilja/kunna använda den oftare och vid olika tillfällen.

I bästa fall så kommer du tillsammans med en bra syskonvagn att leta anledningar för att få ge dig ut 🙂

Situationer och Funktioner

Ju mer du använder din vagn, ju mer kommer dina och barnens behov av bekvämlighet att öka. Om du då köpt en enklare modell finns risken att du kommer att missa saker. Även om dessa verkade onödiga innan du handlade.

Det kan handla om:

 • Bra möjligheter för tupplurar
 • Extra stor förvaringsutrymme
 • Individuellt vändbara sitsar
 • Stora suffletter
 • Funktioner som underlättar för dig som kör vagnen

Som tur är har du fortfarande tid att undvika att köpa för lite syskonvagn.

Tänk efter.

 • Kommer din situation att förändras? Kommer det också innebära att du använder vagnen mer då än du planerar för nu. Det finns många olika situationer där din planerade rutin kan komma att förändras. Försök att tänka så mycket framåt som möjligt.
Kanske är det den där vagnen som till en början verkade lite för mycket som ändå till sist blir den bästa..

Din Totala KöpBudget

När vi nu har kommit fram till hur ofta vagnen kommer att användas, bestämt vilken typ av vagn som är bäst för dig och om det är en vagn för tvillingar vi behöver.

Då börjar vi närma oss slutet av vår köpresa och antalet potentiella syskonvagnar som kan köpas är nu bara en handfull.

Om vi sen till det även lägger ditt budgettak. Då borde det till slut endast stå mellan ett fåtal bra köpvärdiga kandidater.

 • Att köpa syskonvagn utan att totalt behöva länsa sparkontot är fullt möjligt. Faktum är att priserna ändå inte är så jättemycket högre än för ”vanliga” barnvagnar.

Självklart beror priset till stor del på vad du vill ha för sorts vagn och dina krav. Du får vad du betalar för. Men det är till och med fullt möjligt att hitta en bra syskonvagn för mindre än 5.000 tusen kronor.

Här är några alternativ som trots sitt pris ändå fyller sin funktion mer än väl:

Faktum är att många vagnar som klarat sig riktigt bra i ett flertal olika tester inte kostar mer än 6000-7000 kronor. Du kan då få en vagn med bra specifikation, bra köregenskaper och som dina barn kommer att gilla att åka i.

Och om det än är mycket pengar så betyder det att du absolut inte behöver gå över 10.000 kronor för att köpa syskonvagn.

Tänkvärt

Något att ta med sig i köpbeslutet är faktumet att en syskonvagn i bra skick går att sälja vidare efter att dina barn växt ur den. Eftersom det är en relativt dyr investering finns det många spekulanter på en bättre begagnad.

Det kan vara lockande att köpa ett billigare alternativ och vi förstår att det handlar om mycket pengar för många. Men återigen barnen måste få kosta.

Faktum är även att många av våra favoritvagnar för tvillingar och syskon inte hör till de absolut dyraste.

Här är några av våra favoritval till bra och överkomliga priser:

Notera

Om du ska köpa tvillingvagn så tillkommer det i många fall extra produkter. Såsom t ex liggdel. Detta ingår inte med alla vagnar och lägger till minst 1000 kronor på priset. Kolla upp detta nog innan du bestämmer dig!

Sammanfattning och Slutsats

En bra Syskonvagn kan göra livet lite enklare för den lilla familjen.

De kan även vara relativt kostnadseffektiva, istället för att köpa två vagnar behövs bara en. Och den lilla extra kostnad syskonvagnen innebär är inte lika med två vagnar.

Många syskonvagnar kan verka lika på ”utsidan” men faktum är att de många gånger skiljer sig åt en hel del. Och priset behöver inte vara en så stor faktor som du tror. Dyrt är inte alltid lika med bra och/eller bäst. De billigare vagnarna tenderar dock att vara lite sämre, men dock inte så dåliga att de inte går att använda.

Tänk på det om din budget är liten.

10 Frågor att Ställa Dig Innan Du Köper Syskonvagn

Om du tycker att artikeln verkar vara lite väl lång (och det är den nog :), men allt behövdes faktiskt tas med) så har jag något lite mer koncentrerat för dig här!

Här är en liten snabbvariant av köpguiden bestående av 10 frågor att ställa sig innan man köper syskonvagn eller tvillingvagn:

1. Vill du ha en vagn där barnen sitter sida vid sida, efter varandra eller där den ena sitter medan den andra kan stå?

Detta är förmodligen det första beslutet du bör ta och dessa frågor kan hjälpa dig långt på vägen. Hur gamla är dina barn? Vart och hur kommer du att använda syskonvagnen? Kommer den mest användas till större utrymmen såsom köpcentrum eller finns det många trängre dörröppningar eller liknande där du mest kommer att köra runt?

2. Hur stora är din barn?

Var noga med att titta efter både minimum och maximum vikt som vagnen klarar av. Har du en nyfödd så titta speciellt om vagnen passar för bebisar. En del vagnar har en minimum vikt och passar inte till nyfödda. När det gäller maxvikten så tänk på att det kan vara smidigt med en vagn som barnen kan växa med. Titta speciellt på utrymme för huvud och ben, väldigt viktigt om dina barn är längre än genomsnittet.

3. Hur bra är säkerhetsnivån?

Ett bra solskydd är viktigt för att skydda barnen från solens starka och varma strålar. Titta efter hur stor suffletten är och hur långt den går att fälla ner. Kolla även så att de är justerbara var för sig. Har syskonvagnen bra och säkra bälten så dina barn hålls ordentligt på plats. Har den broms som du enkelt kan använda med en fot eller hand? Är själva vagnen stabil och svår att välta?

4. Hur lätt är den att svänga med?

Är hjulen stabila och starka? Har vagnen bra fjädring så att färden blir behaglig för barnen? Kolla även så att den inte blir för tungrullad, pga av grova och stabbiga hjul.

5. Är sitsen komfortabel och väl vadderad?

Kan du fälla sitsens ryggskydd till ett bra liggläge? Titta så att varje ryggstöd justeras individuellt, viktigt när ena barnet vill ligga ner medan det andra helst sitter upp. Har sätet bra stöd för nacke och rygg, så att även små barn kan sitta tryggt och säkert?

6. Är handtaget justerbart i höjdled?

Kan vara bra när personer med väldigt olika längd ska köra den.

7. Vill du ha en joggingvagn?

Föräldrar som är väldigt aktiva och ofta springer en runda ska definitivt fundera på om inte en joggingvagn är det bästa valet. De har lite större mer lättrullande hjul som även kan vara behagligt vid många och långa promenader.

8. Är syskonvagnen lätt att lyfta och fälla ihop?

En för tung vagn blir svårhanterad. Och kolla upp måtten på den i hopfällt läge. Passar den in i bilens bagageutrymme?

9. Har vagnen bra och tillräckligt stora förvaringsutrymmen?

Tänk efter vad du kan tänkas behöva ha med dig när du går ut. Går allt att få med? Titta också efter tillbehör som regnskydd, bricka eller bord för barnen och mugghållare för föräldrarna. Finns dessa att köpa till eller följer de kanske med?

10. Till sist; ställ denna enkla fråga:

Kommer den syskonvagn jag funderar på att köpa passa vår familjs livsstil?

När du väljer vagn är det viktigt att köpa den som passar din situation bäst och den som barnen verkligen kan trivas med. Innan du bestämmer dig är det bäst, om möjligt, att testa den på alla möjliga sätt:

 • Det innebär; fälla upp och ihop, testa hanteringen, jämföra olika köregenskaper, jämföra smidigheten och generellt testa den för att se om den känns bra.

Detta är enklast att göra i en affär men vi rekommenderar ändå att köpa via nätet. Det är inte förbjudet att titta runt i affärer för att sedan genomföra köpet online.

Vi guidar dig till rätt vagn och den bästa affären. Läs våra recensioner eller scrolla genom vår jämförelseguide för att bilda dig en uppfattning.

Hoppas du hittar vad du söker och blir helt nöjd med just den vagnen du väljer att köpa!

Har du något att tillägga till denna, som vi hoppas, omfattande köpguide för syskonvagnar. Ta då kontakt med oss på syskonvagn.nu. Vi tar gärna emot dina synpunkter. Även ros är trevligt!