Cykelvagn 2022 – Vi listar de bästa!

En cykelvagn är den ultimata vagnen för familjen som helst tar sig fram på cykel. För den aktiva familjen är vagnen nästan ett måste. Fördelarna är många. Alternativet till cykelvagn är en barnstolar på pakethållaren, men i cykelvagnen får det allt som oftast plats två barn och barnen är mer skyddade i vagnen jämfört med på en barnstol.

Cykelvagnarna vi rekommenderar:

Förutom bättre säkerhet och mer plats är fördelarna med cykelvagn att du får förvaringsutrymmen, fjädring som gör turen mer bekväm för barnet och skydd mot sol, regn eller mygg. Med andra ord är det den ultimata produkten för att få ditt barn att gilla turer på cykeln. Det är bekvämt och många barn tycker också det är riktigt roligt. 

En vanlig myt och missbedömning är att det är väldigt tungt att cykla med cykelvagn. Det stämmer delvis inte. Många cykelvagnar idag är av hög kvalitet och rullar lätt med cykeln utan att man känner av den extra vikten. Det är när du hamnar i brantare och längre uppförsbackar som det kan kännas att du har en extra last men på plana vägar märks det knappt. I nedförsbackar är det heller inga problem tack vare modern teknik som håller vagnen på stabil plats trots lutning. Har du en elcykel behöver du verkligen inte tänka på att det skulle vara mer ansträngande att cykla med cykelvagn. 

Vi rekommenderar därför att investera i en cykelvagn om ni är en aktiv familj och som gärna tar er fram på cykel. Med en cykelvagn får ni en tryggare och mer bekväm tur samt mer plats för barnet och förvaring. Likt barnvagnsdjungeln är även cykelvagnsdjungeln djup och bred. Därför har vi tagit fram de bästa cykelvagnarna 2022 inom olika prisklasser, för att du ska kunna hitta en vagn som passar dina behov och prisklass. Längst ned i artikeln hittar du praktisk information om vad du ska tänka på och hur du använder en cykelvagn.

Thule Cykelvagn

Thule kan nästan ses som kungen i djungeln över barnvagnar och cykelvagnar. De erbjuder högkvalitativa vagnar anpassade för olika behov. Vi har testat vagnar för pendling, daglig användning, en aktiv livsstil och med kombinerade syften. Du kan hitta en cykelvagn från Thule från ca 1500 kronor upp till närmare 13 000 kronor. 

Thule kategoriserar sina cykelvagnar utifrån vilka paket som vagnen är rustad med. 

Standardpaketet innehåller:

 • Cykel- och promenadkit, 
 • ventilation och ljus (baklykta), 
 • fjädring, 
 • justerbart handtag, 
 • lätt att fälla ihop samt 
 • solskydd och regnskydd. 

Komfortpaketet:

 • Lutningsbart säte,
 • justerbar fjädring och
 • separat lastutrymme.

Sportpaketet:

 • Kombinerad vagn som passar löpning,
 • enhandsaktiverade skivbromsar,
 • avtagbara sidopaneler/fönster och
 • helt vadderade säten.

XXL-paketet:

 • Rymligare inuti och bekväm,
 • hård botten och
 • mer än 100 liter lastutrymme.

Generellt är cykelvagnarna rustade med många paket dyrare än de med få paket. Gemensamt för alla vagnarna är att de är av hög kvalitet, så välj vagn utifrån behov och budget. Alla vagnarna har ventiler som gör att du kan kontrollera klimat och luftflöde i vagnen.

Bästa cykelvagnen för dig med syskon – våra rekommendationer

Vi har inte angett dem i någon speciell ordning. Utan vi specificerar istället varför vi tycker att just respektive vagn kan vara ett bra köp baserat på dess egenskaper.

Thule Coaster XT

Budgetalternativet

thule coaster xt cykelvagn

Detta är en relativt billig cykelvagn från Thule. Du får betala ungefär 3200 kronor om du använder länken nedan och då ingår ett promenadkit så du enkelt kan använda vagnen som promenadvagn när du är framme efter cykelturen. Den här vagnen är rustad med standardpaketet.

Det finns utrymme för två barn och för förvaring. Vindskydd ingår och ett ordentligt regnskydd går att köpa till som tillbehör. Barnet eller barnen sitter stabilt med en säkerhetssele med fem punkter. Vagnen klarar upp till 45 kg vikt och säljs i blå och svart. Det är en praktisk cykelvagn för daglig användning och kortare turer till exempelvis förskola eller för ärenden.

Vi gillar


Relativt lätt för en cykelvagn
Ihopfällbar
Justerbart handtag
Ventilerade suffletter

Gillar mindre


Inget regnskydd
Åt det stora hållet hopfälld

Thule Chariot Cross 2

Bekväm allroundvagn

thule chariot cross 2 vagn

Det här är en allround-vagn som fungerar både till cykling, promenader, löpning och längdskidåkning. Vagnen är rustad med standardpaketet och komfortpaketet vilket gör att du kan anpassa sätets lutning och fjädringen efter barnets humör, aktiviteten och underlaget. Priset ligger på ungefär 9500 kronor och passar familjen med en aktiv livsstil som vill kunna använda en vagn till flera aktiviteter. 

För att kunna utnyttja vagnens alla användningsområden behöver du köpa till tillbehören. Det som ingår med vagnen är promenadkit, regnskydd, solskydd och myggnät. Det du kan köpa till för mellan 800 kronor och 3500 kronor är en supportdyna, bagagehylla, foder till sätena och hängmatta, löpningskit och skidkit. 

Vagnen har utrymme för två barn och sätena är löstagbara vilket gör dem enkla att rengöra. Maxvikten för barnen är 2 gånger 22 kg och totalt 45 kg. Om du önskar en liknande cykelvagn men för ett barn finns Thule Chariot Cross 1 som är lite billigare och plats för ett barn med en maxvikt på 34 kg (barnet 22 kg).

Vi gillar


Vadderade lutningsbara säten
Regnskydd, myggnät & solskydd ingår
Stor förvaringsväska att ha bakom vagnen
Många tillbehör att köpa till

Gillar mindre


Dyra tillbehör

Thule Chariot Cab 2

Den rymliga vagnen för barn och packning

thule chariot cab 2 stor vagn

Vi vandrar uppåt i prisklass och ingående paket för vagnen. Den här cykelvagnen är rustad med standardpaket, komfortpaket och XXL-paket. Med andra ord är vagnen rymlig, robust och bekväm rustad för cykling, promenad, joggning och längdskidåkning. De justerbara sätena är enskilda vilket gör att du kan låta barnen ligga eller sitta som det passar dem själva bäst. Du får betala strax över 10 000 kronor i grundpris och likt Thule Chariot Cross 2 finns tillbehör att köpa till från strax under 1000 kronor till några tusenlappar. 

Vagnen har en maxvikt på 45 kg men tack vare sin rymlighet är den bra lämpad för längre barn. XXL-paketet ger vagnen ett stort lastutrymme utöver större rymlighet inuti vagnen. Du får med andra ord med dig allt du behöver på turen smidigt och enkelt i den här vagnen. Promenad- och cykelkit ingår och du kan enkelt växla mellan dem. Det går att köpa till jogging- och skidåkningskit. 

Med vagnen medföljer också ett solskydd och regnskydd så barnen hålls skyddade i alla väder. Det här är vagnen för familjen som behöver mycket utrymme, enkelt vill kunna få med allt på turen och som vill kunna använda cykelvagnen till vardags och längre utflykter.

Vi gillar


Rymlig för både barn och packning
Barnen sitter väl skyddade från vädret
Enkelt att växla mellan cykel och promenad
Välbyggd

Gillar mindre


Stor ihopfälld
Robust vilket kan göra den svårare att köra
Större vagn men samma maxvikt som de andra

Thule Chariot Sport 2

Cykelvagnen för idrottsutövarna

thule chariot sport 2 aktivitetsvagn

Den här cykelvagnen är aktivitetsvagnarnas aktivitetsvagn rustad med standard-, komfort- och sportpaketet. Det är en av de dyraste cykelvagnarna på marknaden och du får ge närmare 13 000 kronor för vagnens grundutbud. Där ingår myggnät, solskydd, vindskydd och säten som kan lutas var för sig. Även lås till vagnen ingår. Vill du jogga eller åka längdskidor med vagnen behöver detta köpas till. 

Det är den optimala vagnen för dig som idrottar och vill kunna träna obehindrat med barnen med dig. Vagnen är rustad för två barn och sportpaketet gör att du enkelt kan anpassa vagnens fönster efter väder och vind samt cykla och springa med bra skydd inbyggt. Alla cykelvagnar från Thule har ventiler för att styra lufttillförseln och klimatet i vagnen men med den här modellen kan du alltså helt ta av fönster och sidopaneler. 

Maxvikten är 45 kg och vagnen har stort lastutrymme så du kan packa med dig allt du kan tänkas behöva under aktiviteten, turen eller utflykten. Lastutrymmet är placerat bakom vagnen och avtagbart om det inte skulle vara smidigt för dig att ha påsatt. Det här är vagnen för dig som vill ha en vagn perfekt till vardags och alla typer av aktiviteter i olika terräng.

Vi gillar


Idrottsvagn för alla aktiviteter
Smidig
Bagagehylla kan köpas till
Riktigt bra ventilation

Gillar mindre


Lite åt det dyra hållet
Sol och vindskyddet går att ta bort = risk att de tappas bort

Hamax Cykelvagn Traveller

Bra pris och bäst för nyfikna barn

hamax cykelvagn

Ett annat varumärke vi vill lyfta som en av de bästa cykelvagnarna 2022 är Hamax cykelvagn Traveller. Det är en lättviktsvagn med plats för ett eller två barn och utöver det hög rymlighet och plats för packning. Den är relativt billig och kostar ca 3500 kronor. Du kan använda vagnen både som cykel- och promenadvagn. 

Vagnen har två stora fönster längs sidorna och ett takfönster vilket är perfekt för nyfikna barn som gillar att se och upptäcka mycket. Maxvikten är 47 kg och 22 kg per barn. Barnen kan vara upp till 117 cm långa. Sätena är rustade med fempunktsbälte men är tyvärr inte lutningsbara. Vagnen har en kopplad fotbroms. Hamax cykelvagn är en perfekt vagn för vardagligt användande där du kan cykla och promenera med barnen till förskola, utflykter och aktiviteter på daglig basis.

Vi gillar


Tak- och sidofönster
Har maxvikt på 47 kg
Stort förvaringsutrymme bakom vagnen

Gillar mindre


Går inte fälla ihop
Ingen lutningsfunktion
Lite större än en ”riktigt” joggingvagn

Generellt om cykelvagnar

Om du ska köpa en cykelvagn är det några saker du ska tänka på. Ålder på barnen är en av dem och lås samt skydd till vagnen är en annan. Vi går också igenom hur du praktiskt kopplar på cykelvagnen på din cykel. 

De flesta cykelvagnar går att använda från att barnet är 6 månader gammalt. Det är viktigt att barnet kan sitta stabilt innan cykelvagn börjar användas. Om vagnen är rustad med justerbart säte och viloläge kan vagnen börja användas tidigare. Kom ihåg att alla barn är olika och att vissa inte trivs i vagn, cykelvagn eller liknande. Cykelvagnen kan användas så länge barnet väger under den satta maxvikten och maxlängden. 

Kom ihåg att i cykelvagnar för två barn är maxvikten generellt 2 x 22 kg. Det innebär att det inte kan skilja för mycket i vikt på barnen, exempelvis att den lille väger 12 kg och den stora 29 kg. De cykelvagnarna vi rekommenderat i artikeln är stabila och klarar ojämn vikt, men det kan vara osäkert. Använd därför inte cykelvagnen utan att rådfråga säljaren om det är väldigt stor viktskillnad på dina barn.

Lås och skydd

Förhoppningsvis har du ett lås till cykeln för att undvika att den blir stulen. Det behöver du även till cykelvagnen. Det är nämligen så att även fast din cykel är låst går det att koppla loss cykelvagnen och gå iväg med den. Om du ska använda cykelvagnen till att bara cykla, och inte promenera vidare med, är det därför viktigt att ha ett lås. 

Det bästa är ett separat lås i form av vajer-, bygel- eller kättinglås. Bygel- och kättinglås är av starkare karaktär och något vi därför rekommenderar. Lås antingen fast vagnen i cykeln eller vagnens däck och ram i ett fast objekt. Det kan krävas ett större lås för att på ett effektivt sätt låsa fast cykelvagnen ordentligt. 

Det finns även lås, som Thule erbjuder, som du kan använda för att låsa fast cykelvagnen och tillbehören effektivt. Det är ett litet lås, men du bör för säkerhets skull också komplettera med ett externt lås för att låsa fast vagnen när du parkerar.

Fästa cykelvagn på cykel

Att fästa cykelvagn på cykeln är mycket lättare än det kan se ut och inget du behöver vara särskilt händig för. Det är alltid ett fäste medfört och vagnen ska fästas på din cykels nav och infästning till bakhjulet. Med ett smidigt snabbfäste kan du sätta fast cykelvagnen på vänstra sidan av din cykel. 

Kontrollera alltid att vagnen sitter fast ordentligt på cykeln, att du har luft i däcken och låt barnen ha hjälm på sig under resan. Lycka till med er nya cykelvagn!

* Den generella rekommendationen, vilken även anges av tillverkare, är att du inte bör cykla tillsammans med din/dina bebis/ar förrän de är minst 6 månader. Eller tills de har nått en viss grad i sin utvecklingskurva (t ex stabil i nacken).

Detta ska du titta närmare på när du köper en cykelvagn för två

När du undersöker marknaden så finns det ett par detaljer, specifikationer och funktioner som du bör titta närmare efter. Dessa gäller framförallt när du då letar efter en cykelvagn för dina barn.

Bra funktioner:

 • Komfortabla sitsar
 • Större hjul
 • Separat reglering av ryggstöden
 • Bra fjädring på de bakre hjulen
 • Säkerhetsbåge
 • Bra och säkert bälte (minst 5-punkts)
 • Inställningsmöjligheter på handtaget

Där har du några förslag på sådant som du bör tänka extra på. Men framförallt så är det dina egna önskemål som ska ha högst prioritet. Hoppas att vi kunnat hjälpa dig en bit på vägen. Om inte, hör gärna av dig så vi kan förbättra oss och uppdatera guiden. Tack.