Cykelsitsar – Bäst i test 2022

En cykelsits är mycket bra att ha för dagliga turer med barnet och cykeln. Det finns många olika sitsar med olika funktioner och framför allt i olika prisklasser. Vi har recenserat och testat 5 stycken för att du enkelt ska kunna ta ett beslut för köp av cykelsits.

Hamax cykelsits och Thule cykelsits är självklart med på topplistan. Men vi har även två andra varumärken som imponerat på oss, spana in vår nummer 1!

Topp 5:

Vi går direkt på recensionerna med länkar till de bästa priserna och avslutar med allmännyttig information om cykelsitsar.

Britax Römer Jockey 3 Comfort

Cykelsitsarnas Rolls Royce

Om du är ute efter en cykelsits som har allt och lite till är det här cykelsitsen du ska satsa på. Den ligger i övre prisklass men är absolut inte den dyraste cykelsitsen på marknaden. Vi skulle säga att den är perfekt att använda under barnets uppväxt, eftersom den är justerbar både storleksmässigt och i vilken position barnet vill sitta eller ligga. 

Du kan använda sitsen från att barnet väger 9 kg tills hen väger 22 kg. Du kan anpassa både ryggstödet, nackstödet och fotstöden efter barnets behov och längd. För bekvämlighetens skull är sitsen rustad med fjädring vilket dämpar vibrationerna från vägen. Den här cykelsitsen fästs i ramen och du är därför inte beroende av en pakethållare. Ramen måste vara rund och ha en diameter på 28-40 mm. 

För dig som är noga med säkerheten är denna cykelsitsen för barn ett bra val tack vare fyra säkerhetsfunktioner. Den första är extra stora ekerskydd vilket förhindrar att fötterna åker in i hjulet. Det andra är fotremmar som håller fötterna kvar i fotstöden, vilket förhindrar att risken för det förstnämnda ens kan hända (men vissa barn är ju lite vildare och smidigare än andra, eller hur?). En bekväm sele som är enkel att justera är det tredje och den fjärde säkerhetsfunktionen är att cykelsitsen är rustad med ett magnetiskt tvåstegslås. Låset är enkelt att öppna för dig som vuxen, men näst intill omöjligt för ett barn.

Vi gillar


Kan fästas utan pakethållare
Praktisk cykelsits för hela barnets uppväxt
Utrustad med 4 säkerhetsfunktioner
Fjädring som gör turen mer bekväm för barnet
Flera sitt- och liggpositioner efter önskemål och behov

Gillar mindre


Ganska stor cykelsits

Hamax Kiss

Kvalitativt budgetval

Hamax Kiss är en enklare cykelsits till bra pris. Den passar barn upp till 22 kg och har ett ergonomiskt ryggstöd som gör resan mer bekväm för barnet. Dessutom har cykelsitsen en frilagd bärarm med fjädring vilket skonar barnets ryggrad under turen. Nackstödet har extra plats för hjälmen så att barnet enkelt kan sitta avslappnat. 

Cykelsitsen går att fästa direkt på ramen och du är inte beroende av en pakethållare. Ramen måste vara 28-40 mm i diameter. Bärselen och fotstödet är justerbart så du kan anpassa sitsen i takt med att barnet växer. Det är helt enkelt att bra alternativ till ett bra pris för dig som inte cyklar allt för långa sträckor med ditt barn. 

Dynan är avtagbar och kan därför tas av och tvättas vid behov. Monteringen av cykelsitsen är enkel med fyra skruvar och sitsen är rustad med en grön indikation som visar när bygeln är korrekt monterad i fästet.

Vi gillar


Extra plats för hjälmen vid nackstödet
Kan monteras utan pakethållare
Ergonomiskt ryggstöd och nackstöd med plats för cykelhjälmen
Reflex i bak för ökad synlighet

Gillar mindre


Går inte justera lutning
Enklare knäppning som äldre barn kan lära sig knäppa upp
Ganska små fotfästen vilket gör att ett vilt barn kan få ur fötterna

Thule RideAlong

Rustad med optimal komfort och skydd

Thule erbjuder premiumprodukter och därför är en Thule cykelsits av dyrare sort. Det är också en högklassig cykelsits med fem lutningslägen. Thule RideAlong kan användas för barn upp till 22 kg och är justerbart fotstöd och fotremmar. Dynan är vattenavvisande och går att ta av för att tvätta i maskin.

Barnet sitter säkert dels tack vare integrerade sidoskydd, men också tack vare en justerbar 3-punktssele och ett barnsäkert säkerhetsspänne. Ditt barn sitter stabilt och kan inte heller ta sig loss på egen hand. Dessutom är cykelsitsen rustad med inbyggd reflex och ett fäste för cykellampa om man önska extra synlighet. Det finns en fjädring som gör att färden blir mer bekväm och stabil för barnet i bak.

Sist men inte minst kan cykelsitsen fästas i olika typer av cyklar. Många cykelsitsar kan bara fästas i ramar med runda rör, men denna kan även fästas i cyklar med ovala rör. Den passar runda rör som är mellan 27.2-40 mm och ovala rör som är 40-55 mm. Eftersom den fästs i ramen behöver cykeln heller inte vara rustad med pakethållare.

Vi gillar


Fem olika lutningslägen
Dubbla säkerhetsfunktioner
Reflex i bak och fäste för extra cykellampa
Passar olika typer av cyklar
Fjädrar som avlastar stötar och vibrationer från vägen

Gillar mindre


En dyrare cykelsits

Hamax Zenith Relax

För dig med elcykel

Här har du en liten och smidig cykelsits i elegant design som du fäster på pakethållaren eller på cykelramen. Således har cykelsitsen två alternativ för att fästa, den är också anpassad för att passa elcyklar. Pakethållaren måste dock vara 120-180 mm bred och 10-20 mm tjock för att vara kompatibel med cykelsitsen. Pakethållaren måste vara anpassad att klara 25-30 kg och du kan använda cykelsitsen tills barnet väger 22 kg.

Det går att luta cykelsitsen till ett liggläge på 12.5 grader så barnet kan sova om det önskas. Nackstödet har extra utrymme för hjälmen så barnet får en naturlig position i rygg och nacke sittande och liggande. Sitsen är också rustad med fjädring som ger komfortabel svikt vid åkturer. 

I bak finns en reflex för ökad synlighet och bygeln har en grön indikation vilket visar när den är korrekt monterad i fästet. Fotstöden har ett fotskydd vilket förhindrar att barnets fötter kan åka in i hjulet när du cyklar. 

Vi gillar


Anpassad för elcykel
Liten och smidig
Fotskydd i fotstöden
Ett liggande lutningsläge

Gillar mindre


Inga övriga säkerhetsfunktioner

OK Baby Baby Shield Cykelsits

Gjord på giftfria material

Cykelsitsen från OK Baby är prisvärd, enkel och säkerhetsutrustad. Den har höga sidoskydd och djupa fotskydd vilket minimerar risken att barnets händer eller fötter hamnar utanför. Fotstöden har också ett säkerhetsband och kan justeras i 14 olika positioner beroende på storleken på barnet. Cykelsitsen klarar barn upp till 22 kg. 

Du sätter fast barnet med en 3-punktssele som kan justeras i olika längder samt tre olika höjdlägen. Det är med andra ord en cykelsits att växa med. Du monterar sitsen på cykelramen som har en diameter på 28-40 mm och sitsen fungerar lika bra på vanliga cyklar som på elcyklar. 

Ryggstödet är ergonomiskt och har en dyna som du kan ta ur och tvätta för hand. Dynan är dessutom vattentät och vattenavvisande. Nackstödet har extra utrymme för hjälmen så barnet får en naturlig och bekväm position. Ett stort plus är att cykelsitsen är gjord på giftfria material.

Vi gillar


Passar elcyklar
Djup cykelsits som omsluter barnet
Vattentät och vattenavvisande dyna
Reflex i bak

Gillar mindre


Ingen vaddering på axelremmarna
Endast en position möjlig

Cykelsits barn – tänk på detta

En cykelsits är ett smidigt redskap för att på ett enkelt sätt ta sig fram med barn. Det är något enklare än en cykelvagn eftersom du bara har din egen cykel att hålla koll på. Om du däremot har två barn och ska cykla på egen hand kan en cykelvagn vara att föredra. Många cykelvagnar har plats för två barn och packning. 

Men för kortare dagliga turer är en cykelsits effektiv. Alla cykelsitsar vi recenserat i den här artikeln är justerbara med en hand vilket ger en enkel användning och justering när du är ensam och behöver hålla cykeln samtidigt. 

För att använda cykelsits måste barnet vara minst 9 månader gammalt. Innan du börjar använda cykelsitsen är rekommendationen att rådfråga läkare om barnet är under ett år. Givetvis ska barnet ha hjälm på sig oavsett ålder och hur långt ni cyklar. Om du skulle falla med cykeln sitter barnet väldigt oskyddat.

Tänk också på att vissa cykelsitsar marknadsför sig som att de går att använda från att barnet är 9 månader tills hen är 5 eller 6 år. Det är bara riktlinjer och du bör främst ha den maximala vikten i åtanke. Den är på alla cykelsitsar vi rekommenderat här på 22 kg. De fungerar för större och längre barn, så länge de väger under 22 kg.

Hoppas vår guide varit till hjälp för dig i jakten på en cykelsits, lycka till!