Bumbostol - Vad är det

Bumbostol – Vad är det och är den bra för mitt barn?

Bumbostolen har väckt starka känslor, både positiva och negativa. Vissa menar att den är fantastisk medan andra anser att den inte är gynnsam för barnets anatomi. I denna artikel ska vi försöka reda ut exakt vad Bumbostolen är och presentera argumenten för att använda eller inte använda den.

Vi är inte barnläkare eller anatomiexperter och kan därför inte garantera att Bumbostolen är bra eller dålig för ditt barn. Men vi kan ge dig alla fakta så att du kan fatta ett informerat beslut.

Bumbostolen är en amerikansk produkt som snabbt blev populär i USA och Europa. Stolen är en stadig golvstol gjord av gummi som ställs på golvet och där barnet kan sitta i en djup, stödd stol. Den kan användas av även de minsta barnen som ännu inte kan sitta upp.

Bumbostolen kan användas från det att barnet kan hålla upp huvudet stadigt och enligt producenten är formen på stolen gjord på ett skonsamt och vänligt sätt mot bebisens rygg.

Det finns olika åsikter om Bumbostolen är bra eller dålig. Barn som ännu inte kan sitta upprätt själva kan vanligtvis inte använda stolen i längre stunder i början, utan sjunker ihop efter bara några minuter. När barnet kan sitta upprätt själv kan stolen fungera som en stadig sittstol för barn som gillar att vara delaktiga i vad som händer runt omkring dem. Det är dock viktigt att komma ihåg att barnet först och främst bör träna på att sitta själv för att utveckla sin balans.

Bra eller dålig?

Det finns olika åsikter om Bumbostolen är bra eller dålig. Det är därför viktigt att själv göra din egen research och fundera på om Bumbostolen kan tillföra något i ditt barns liv.

För den som har ett barn som blir rörligt tidigt och kan krypa och sitta själv, kan Bumbostolen vara ett roligt tillskott eftersom barnet då kan sitta stadigt och vara delaktigt, till exempel när det leker med större syskon.

Bumbostolen finns också med många tillbehör, inklusive ett litet matbord som kan fästas på stolen. När det är dags att introducera fast föda för barnet kan stolen vara ett alternativ om du själv vill sitta på golvet tillsammans med barnet.

Kom ihåg att aldrig lämna en babysitter eller Bumbostol på ett matbord utan uppsikt, eftersom det kan resultera i allvarliga skador om stolen skulle tippa över bordskanten.

Det är viktigt att komma ihåg att även om Bumbostolen kan vara ett bra alternativ för vissa barn och i vissa situationer, är det alltid viktigt att övervaka barnet och se till att det är säkert. Att låta barnet sitta själv och utveckla sin balans och motorik är också viktigt för barnets utveckling och hälsa. Så om du är osäker på om Bumbostolen är rätt för ditt barn, rekommenderar vi att du rådfrågar en barnläkare eller annan professionell för att få råd och vägledning.

Varianter av Bumbostol

Bumbostolen är en amerikansk produkt som finns i fyra olika modeller. Den första modellen är den klassiska bumbostolen som är den mest populära i Sverige. Den andra modellen är avsedd för barn som redan kan krypa och kanske gå lite grann och är till hjälp för att sitta tryggt och säkert till exempel vid matning. Den här stolen kan man fästa på en vanlig stol och den har också ett midjebälte för att hålla barnet på plats. Utöver den här stolen finns också en mindre och smidigare modell som liknar en bilbarnsits och en platta som fungerar som en stjärtlapp. Den sistnämnda plattan är bra för vuxna att använda när man ska stå på knä exempelvis vid badetid. Det råder delade meningar om bumbostolen är bra eller dålig, men det är viktigt att läsa på och fundera över om stolen kan tillföra något för ditt barn.

Skötbord

Den här produkten kan användas på en säng eller som en extra insats i ett skötbord som är avsett att placeras i badkaret. Gummit som skötbordet är tillverkat av är mjukt och bekvämt att ligga på, samtidigt som det ger stadga. Det är också väldigt lätt att rengöra genom att torka av det med en fuktig trasa eller helt enkelt skölja av det och låta det torka stående. Skötbordet är också utrustat med ett säkerhetsbälte, vilket är en smart funktion, särskilt när barnet börjar bli gammalt nog att börja vända sig.

Fördelar med Bumbostolen

Här är några fördelar med bumbostolen:

  1. De hjälper barnen att nå saker. Bumbostolar ger barnen en högre sittposition, vilket gör det lättare för dem att nå saker på köksbänken eller andra högre ytor.
  2. De ökar barnens självständighet. Bumbostolar gör det lättare för barnen att göra saker på egen hand, såsom att fixa mat eller diska, vilket kan öka deras självständighet.
  3. De är säkra. Många bumbostolar är utrustade med säkerhetsbälten och andra säkerhetsfunktioner för att förhindra att barnen faller ur stolen.
  4. De kan användas på olika sätt. Bumbostolar kan användas inte bara som en stol för barnen att sitta i, utan också som en lekplats eller som en plats för barnen att göra läxor på.
  5. De kan vara roliga. Många bumbostolar har roliga funktioner som musik, ljudeffekter eller lekmöjligheter, vilket kan göra dem till en rolig plats för barnen att upptäcka och leka på.

Nackdelar med Bumbostolen

Här är några nackdelar med bumbostolen:

  1. De kan vara dyra. Bumbostolar är ofta en av de mer kostsamma barnprodukterna, så det kan vara svårt att få råd med en om du har en begränsad budget.
  2. De kan vara svåra att få plats med. Bumbostolar är ofta stora och klumpiga, så det kan vara svårt att få plats med dem i ditt hem om du redan har begränsat med utrymme.
  3. De kan vara svåra att rengöra. Bumbostolar har ofta många skrymslen och vrår där skräp och smuts kan samlas, så det kan vara svårt att hålla dem rena.
  4. De kan vara otympliga. Bumbostolar är ofta tunga och svåra att flytta runt, så det kan vara svårt att använda dem på olika ställen i hemmet eller ta med dem på resor.
  5. De kan vara otympliga för vissa barn. Bumbostolar är ofta ganska höga, så det kan vara svårt för vissa barn att nå marken med fötterna när de sitter i stolen. Detta kan orsaka obehag för barnet.