Bästa Åkpåsen

Åkpåsen 2022 – Hitta bästa åkpåsen till barnvagnen

Vi har kallare väder på gång (eller så är det redan här). Det är tyvärr svårt att undvika. Vi får istället anpassa oss. Åkpåsen till barnvagnen och barnet är en sådan anpassning.

När så regnet, blåsten och kylan kommer är vi redan förbereda och kan ge oss ut i kylan 🙂 .

Här hoppas vi kunna hjälpa dig som behöver köpa en att – hitta den bästa åkpåsen!

Här är direkt de åkpåsar som vi rekommenderar. Du kan läsa mer om dem längre ner i artikeln. Plus att du även kan läsa vidare och lära dig mer om vad du ska tänka på vid köpet av den bästa åkpåsen.

toc

Åkpåsen är det perfekta tillbehöret till barnvagnen

I alla väder håller åkpåsen ditt barn varmt och torrt. Och det är värt alla pengar i världen för oss föräldrar.

Vintern är åkpåsen stora tid men oavsett årstid så är den en av de bästa tillbehören till barnvagnen. Den skyddar mot kylan, kalla vår- eller höstvindar och ser dessutom till att barnet ligger mjukt och bekvämt i vagnen. Under resten av året är en åkpåse sommar att föredrar för att hålla barnen varma, torra och bekväma.

Om det är något du som förälder ska lägga en extra tanke på så är det valet av åkpåse. Den kan kännas som ett relativt dyrt inköp, men den håller också vanligtvis flera vintrar.

Ok, så du har kommit fram till att det är dags att köpa en åkpåse. Bra. Men du vet inte vilken du ska köpa. Vilken är den bästa åkpåsen?

Vi förstår verkligen frågan. Det finns idag ett oerhört stort utbud av åkpåsar på marknaden. Och det kan vara svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att veta vilken som passar bäst för just ditt barn, dig och er barnvagn.

Men vi hoppas här kunna hjälpa dig komma fram till rätt påse. Vi har här recenserat olika modeller och kommit fram till vilka vi tycker är bra köp!

De bästa åkpåsarna – Experternas val

Vi listar direkt våra 5 toppval här. De är inte bara våra favoriter, utan alla åkpåsarna har blivit Bäst i Test!

Hur vi har kommit fram till detta slutresultatet?

Vi har skannat av nätet och letat bland de mest kända testsajterna men även de mindre kända. Allt för att få en samlad och omfattande bild.

När vi dessutom lägger till våra egna analyser så är resultatet, kanske inte enkelt, men ändå tydligt. Här ser du så resultatet av det arbetet..

Köp den bästa åkpåsen

Elodie Details – Åkpåse (flera färg-/mönsterval)

Varm, smart, prisvärd – helt enkelt bästa köpet!

Elodie Details - Åkpåse

Varm och behaglig åkpåse i snygg design med flera smarta lösningar gör Elodie – Details till vår favorit!

Finns även med dunstoppning!

Färger: Chestnut Leather, Petite Botanic, Powder Pink, Pretty Petrol, Dots of Fauna, Forest Fora, Plum Love m fl.

Längd: 110 cm
Bredd: 53 cm
Stoppning: Polyester
Upphängning: Ja
Öppning för Sele: Ja
Avtagbar överdel: Ja
Kan maskintvättas

Åkpåse – budgetvalet

Britax – Shiny Åkpåse (flera färgval)

Behaglig, mysig – nedsatt = prisvärd

Britax - Shiny Åkpåse

Lätt, behaglig, och varm åkpåse som är enkel att rengöra. Just till ett helt oslagbart pris. Detta gör den till de ultimata budgetvalet!

Färger: Blå, Mörkblå, Turkos, Lila, Röd, Rosa, Olivgrön, Svart, Vinröd

Längd: 98 cm
Bredd: 48 cm
Stoppning: Polyester
Upphängning: Ja
Öppning för Sele: Ja
Avtagbar överdel: Ja

Åkpåse – premiumvalet

Voksi – Urban Åkpåse (flera färger)

Varm kvalitet = premiumvalet

Voksi - Urban Åkpåse

Lyxig åkpåse med kvalitetsmaterial rakt igenom. Flera smarta lösningar som gör det enkelt att använda den år efter år. Dyr men prisvärd!

Se med pälskrage här!

Färger: Ljusrosa, Blustone, Melange Black, Melange Brown, Melange Metallic, Melange Plum, Berry Plum, Dawn Blue, Nightfall Black

Längd: 85/115 cm (förlängningsbar)
Bredd: 45 cm
Stoppning: Dun/Fjädrar
Upphängning: Ja
Öppning för Sele: Ja
Avtagbar överdel: Ja
Kan maskintvättas
Kan användas genom fler åldrar

Andra bra åkpåsar (sommar & vinter)

Vinter & Bloom – Chic Åkpåse (flera färger)

Tidlös exklusiv design = garanterat bra köp!

Vinter & Bloom - Chic Åkpåse

Varmfodrad åkpåse med detaljer som gör livet enklare för oss stressade föräldrar. Mysig.

Färger: Silver Grey, Black Diamond, Jade Green

Längd: 85/115 cm (förlängningsbar)
Bredd: 45 cm
Stoppning: Oeko-Tex Polyester
Upphängning: Ja
Öppning för Sele: Ja
Avtagbar överdel: Ja

Bozz – Ergonomic Soft Fleece Åkpåse (flera färger)

Prisvärd åkpåse – bra köp!

Bozz - Ergonomic Soft Fleece Åkpåse

Prisvärd formsydd åkpåse med mjukt fleece och detaljer som gör att den passar till de flesta vagnarna. Sa vi att den är prisvärd..

Färger: Grå, Svart, Vit

Längd: 100 cm
Bredd: 45 cm
Stoppning: Mjuk Polyester
Upphängning: Ja
Öppning för Sele: Ja
Avtagbar överdel: Ja

Hittat någon som passar dig och dina behov?

Om inte, läs vidare så ger vi dig mycket mer hjälp på vägen. Vi ger dig en bred genomgång och sådant som är värt att tänka på.

Vad är en åkpåse och vad fyller den för funktion?

En åkpåse är ett tillbehör du använder i din barnvagn när det är kallare ute och barnet således riskerar att frysa. Även under sommaren kan man använda en åkpåse sommar som är vattentät och värmande när det blåser.

Eftersom mindre barn ligger väldigt still i vagnen så är risken att de fryser större. Både du och jag vet att ett bra sätt att hålla värmen är att röra på sig. För en bebis finns knappt den möjligheten. Där är då åkpåsen helt oumbärlig.

En åkpåse kan användas både i en liggdel som i sittdelen. Men det finns några skillnader. Till liggdelar finns det särskilda mini-åkpåsar som då passar bättre till spädbarn. Denna typ kan ofta även användas i ett babyskydd. Dock så passar vanliga åkpåsar i de flesta duo- eller kombivagn där en normalstor liggdel används.

 • Eftersom du är här, på en sajt om syskonvagnar, så bör det sägas att åkpåsen självklart passar lika bra till båda typerna av vagn.

Du kan tänka dig en åkpåse som en vinteroverall. Den är tänkt att skapa ett yttre skyddande lager, ett lager som håller vind och kyla ute och som samtidigt behåller barnets egna värme kvar inne i påsen.

Att tänka på innan du köper en åkpåse 2022

När du letar efter åkpåse vill du ha en som är vattentålig, slitstark och självklart värmande.

Men utbudet av åkpåsar på marknaden är väldigt stort och brett. Och de kommer dessutom i många olika prisklasser. Här ger vi dig några saker att fundera på, titta över och ta med dig.

Vi grottar helt enkelt ner oss i detaljerna :).

Åkpåsens material

Åkpåsar är tillverkade i flera olika material. Samma påse kan bestå av upp till 4 olika.

Påsarnas vaddering består av antingen ett syntetiskt material eller så är de fyllda med dun eller ull. Är du ute efter det som är varmast så är ull och dun bäst val, även fleece kan räknas hit.

Vi vill väl alla att våra små ska utsättas för så få onaturliga material som möjligt. Därför bör man välja en åkpåse med ett innertyg som är av ett naturligt material, som t.ex. ull. Det gör att risken för utslag och liknande minskar. Kan vara tryggt och skönt att veta om som förälder.

 • Påsens yttermaterial bör vara väl vattenavvisande kvalitet.

Många är också impregnerade vilket gör den ytterligare motståndskraftig.

Du vill helt enkelt ha en åkpåse som klarar av lite regn och snö. Med våra vintrar så är snöblandad nederbörd mer regel än undantag. För att du då ska slippa stå med en dyngsur påse, och för den delen barn, så är en vattenavvisande yta något att kolla efter.

Naturligtvis kan du använda regnskydd även på vintern men som med så mycket annat, ibland får man inte med allt när det är dags att ge sig ut.

Tvätt och rengöring

Möjlighet att antingen tvätta eller på ett enkelt sätt kunna torka av påsen är att föredra.

Bebisar kräks som vi vet en hel del och att då veta att det på ett enkelt sätt går att tvätta den är en trygghet. Något som ytterligare underlättar är om t.ex innertyget är avtagbart för smidig maskintvätt.

Ett naturmaterial som ull tror man kanske lite till mans att det är väldigt svårt att hålla rent. Men faktum är att ull är naturligt smutsavvisande. Det håller faktiskt smuts borta bättre än andra syntetiska material.

Ålder och användningsområden

Den generella standardlängden på en åkpåse är 1 meter och man brukar säga att det finns åkpåsar för barn upp till 4-års ålder. Det varierar ju dock, mycket beroende på barnets längd.

 • Det finns åkpåsar som går att förlänga med antingen en eller flera förlängningsstycken. På så sätt kan också längre och äldre barn sitta varmt och skönt i sin vagn.
 • Har du ett större barn som varierar mellan att gå och åka vagn så kan en åkpåse med öppningsbar eller mer smutstålig nederdel vara att föredra. Vi har väl alla tömt påsar på ”kilovis” med grus :).

Det kan vara lockande att köpa en påse som är lite större och på så sätt kan användas flera år med tiden barnet växer. Vi förstår självklart det och det är inget fel i det. Men tänk på att det kan bli knöligt att få ner den i t ex en liggdel. Det kan bli så illa att barnet inte ligger bra. Kolla upp detta innan du köper. Välj i möjligaste mån en liggdel för bebisar när hen fortfarande använder liggdel.

Ytterligare en smart detalj som finns på vissa modeller, och som förlänger användningsperioden, är när det går byta ut locket. Då kan du ha en variant för den kalla vintern och en annan för mildare väder.

En åkpåse har flera användningsområden. Den behöver inte bara användas i barnvagnen. Den är t ex utmärkt att använda när ni åker pulka, är ute och fikar eller vid andra uteaktiviteter.

Bra funktioner = säkra åkpåsar

Något som är väldigt viktigt är att se till att åkpåsen har öppning barnvagnens sele.

 • Då de flesta vagnarna idag har fempunktssele så är det för detta öppningen ska vara anpassad. Detta gäller då främst om påsen ska användas i en sittdel. Men ofta så börjar vi med åkpåsen i en liggdel för att med tiden och barnets utveckling gå över till att även använda den i en sittvagn.
 • På många åkpåsar finns en ficka som man kan trä över vagnens ryggstöd. Det hjälper till att hålla påsen på plats. Skulle ryggstöd och sufflett sitta ihop så går dock inte detta. Då är det bäst att titta efter en åkpåse som har ett bra antiglid material på baksidan. När ryggstödet är väldigt upprätt finns annars risken att påsen och barnet glider neråt. Detta kan vara jobbigt att hela tiden behöva justera och lyfta upp. Extra påtagligt är det när man kör i lite mer ojämn terräng.
 • Hur du kan öppna åkpåsen är värt att kolla upp extra. Dels när man ska lyfta i barnet och det blir besvärligare med åren (både förälders ålder 🙂 som barnets) men även vid upplyft. En del åkpåsar har en avtagbar överdel, det underlättar. Det hjälper även när det blir för varmt, t ex när man går in i ett köpcentra. Ett tips då är att överdelen/locket även kan användas som en smidig sittdel.

Alla åkpåsarna som säljs i Sverige är testade och säkra. Det är hårda regler när det kommer till barntillbehör, och ska självklart så vara. Men det är aldrig fel att vara extra försiktig. Se därför upp med långa snören som kan bli farliga fällor och se till så att inga delar är lösa eller alltför enkla att ta bort.

Passar den just din barnvagn?

Även om de flesta åkpåsarna är kompatibla med majoriteten av barnvagnarna på marknaden, så är det ändå bra att verkligen kolla upp det innan köp.

Eftersom barnvagnar har olika storlek och form på sittdelen och liggdel, så kan det vara värt att kolla upp detta. Det finns även sittdelar som har en ergonomisk form.

Det kan ibland vara säkrast att välja samma märke på åkpåsen som barnvagnen. Men det är som sagt bara i ytterst få fall en åkpåse inte alls passar. Så jaga inte för mycket i onödan efter en påse från samma märke.

Där har du nu fått lite mer kött på benen och köpråd.

Men vi har ju flera olika årstider och väder här i vackra Sverige. Finns det bara åkpåsar för vintern? Nej, självklart inte. Här nedan hittar du de bästa åkpåsarna för höst och vår.

Åkpåse för sommaren, våren och hösten

Då var vintern över – bort med åkpåsen.

Ut på tur. Fast hallå, den där vinden var ganska kall. Fram med åkpåsen igen, men den här gången en som är anpassad för svensk vår och höst!

Åkpåsen är som sagt inte bara en produkt för vintern. I vårt ”härliga” klimat kan även en sommarkväll vara ganska kylig. För att inte tala om vår och höst. Visst går det då att klä på bebisen lite extra men det är, för att vara ärliga, lite jobbigt. Smidigare då är att använda en åkpåse, en som är tunnare än de för vintertid.

Det finns åkpåsar för både vår som höst och i olika material samt olika tjocklek.

Här är våra favoriter bland åkpåsar för höst och vår:

Åkpåse (vår/höst/sommar) – Toppvalet

Voksi - Breeze Light Åkpåse

Voksi - Breeze Light Åkpåse

4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)

Voksis våråkpåse, Breeze Light, med måtten 110 cm lång, 48 cm bred och locket/överdelen mäter 76 cm. En otroligt mjuk och go åkpåse som dessutom är rymlig. Den är så mjuk att man bara vill vill krypa ned. Vid användning i sittdel finns färdiguppskurna öppningar för selen och en dragsko upptill för bättre uppfästning.

Färger: Mörkblå, Ljusblå, Rosa, Sand

Easygrow - Lite+ Åkpåse

Easygrow - Lite+ Åkpåse

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Snygga Easygrow Lite+ är tillverkad i ekologisk bomull. Den är tunn men ändå omslutande och håller barnet lagom varmt. Den mäter upp 115 cm lång, 46 cm bred och med ett lock/överdel på 70 cm. Separata öppningar för sele och dragsko i öppningen (används runt barnet eller för upphängning) gör den bra även för sittdelar.

Färger: Ljusgrå, Mörkgrå, Rosa, Grön

Åkpåse (vår/höst/sommar) – Budgetköp

Jollein - Diamond Åkpåse

Jollein - Diamond Åkpåse

4 out of 5 stars (4 / 5)

Stickad åkpåse i fint mönster. Mysig och behaglig insida tack vare ett teddymaterial. Mångsidig användning, passar lika bra i vagn, bilstol och säng. Kommer med öppningar och uttag för 3-punktbälte.

Färger: Grå, Grön, Rosa

Heitmann Felle - Isbjörn Åkpåse

Heitmann Felle - Isbjörn Åkpåse

3.8 out of 5 stars (3,8 / 5)

Mysig fleeceåkpåse med yttermaterial i vindavvisande nylon/fleece och en insida i varm och mysig polyester fleece. Anti-glid på åkpåsens baksida minskar risken för nedglidning. Passar liggdelar eller mindre sittdelar.

Färger: Blå, Grå, Grå/Svart

Visst det går att använda filtar och det är inget fel med det. Men filtar värmer bara från ovansidan. De trillar ut eller åtminstone så åker ena sidan ner och släpar i marken. Och innan du märker det så har du kört igenom den där vattenpölen :).

Därför är en åkpåse för varmare temperaturer ett bra komplement till vinterpåsen.

En bra barnvagnsgarderob innehåller båda!

Sammanfattning av åkpåsar

Nu hoppas vi att du kommer kunna köpa en åkpåse utan att fundera alltför mycket på om det verkligen var den bästa åkpåsen för dig och ditt barn.

Se möjligheter och om sanningen ska fram så fungerar de flesta åkpåsar på marknaden väldigt bra. Och de behöver inte kosta en förmögenhet för den delen heller.

>> Här hittar du våra toppval för Bästa Åkpåsen <<

Vi sammanfattar lite snabbt och går igenom ett par punkter med sådant som du bör tänka på:

 • För varmast möjliga åkpåse – välj fleece eller ull.
 • För bästa motståndskraft mot regn & snöfall – välj vattenavvisande yttertyg.
 • För enkel rengöring – välj en modell med löstagbart innertyg.
 • Välj åkpåse i rätt storlek. Köp inte alltför stor.

Där har du det nu. Behöver du hålla värmen lite extra också så kan vi tipsa dig om sköna handmuffar.

Tack för din tid och lycka till!